logo

7 Tips när du flyttar från Hus till Lägenhet

cover

Att flytta från ett hus till en lägenhet är ett stort beslut som kräver mycket planering och förberedelse. I denna artikel kommer vi att gå igenom de absolut viktigaste sakerna du bör ha koll på när du flyttar från hus till lägenhet.

Viktiga tips att tänka på när du flyttar från hus till lägenhet:

Det finns några saker du bör tänka på för att göra din flytt så smidig och stressfri som möjligt:

1. Gör en flyttanmälan och adressändring

När du flyttar till en ny adress ska du göra en flyttanmälan hos Skatteverket så att du blir folkbokförd på din nya adress. Detta ska göras senast en vecka efter flytten. Du kan göra det online, via telefon eller på ett servicekontor. Viktigt! Kom ihåg att du måste skriva dig på din nya adress för att inte riskera att göra dig skyldig folkbokföringsbrott vilket kan leda till böter eller fängelse. Flyttanmälan på Skatteverkets webbplats hittar du här

Du kan också göra en adressändring hos Postnord så att din post kommer till din nya adress. Detta kan du göra online eller på ett postombud. Du kan också beställa eftersändning av din post om du vill att den ska skickas till din nya adress under en viss period. Med eftersändning av post skickas all post vidare till din nya adress även fast den gamla adressen står på brevet. Detta kostar dock en avgift. Läs mer om hur du tecknar eftersändning av post hos adressändring

2. Säg upp gamla abonnemang och avtal

När du flyttar behöver du också se över dina abonnemang och avtal för saker som el, vatten, sophämtning, bredband, TV, telefon, streamingtjänster, tidningar, föreningar och så vidare. Du behöver antingen flytta över dem till din nya adress eller säga upp dem så att uppsägningstiden hinner löpa ut. Kontakta dina leverantörer och meddela dem om din flytt i god tid. Kolla upp om det finns några bindningstider, uppsägningsavgifter eller andra villkor som du behöver vara medveten om. Jämför också olika alternativ och erbjudanden för din nya bostad och se om du kan hitta något som passar dig bättre.

  • Bredband: Om du inte har ett bredbandsavtal för din nya bostad kan du överväga att teckna ett nytt avtal, exempelvis genom att undersöka möjligheterna hos Telenor
  • Hemförsäkring: Du kommer du behöva teckna en ny husförsäkring.
  • Elavtal: Förse dig själv med el genom att teckna ett nytt avtal med någon av Sveriges elleverantörer. Exempelvis kan du överväga alternativ från stora leverantörer som Fortum eller Skellefteåkraft.

3. Gör en budget och jämför olika alternativ

En flytt kostar pengar och för att kunna hålla dig inom rimliga ramar så bör du lägga upp en budget. Du behöver räkna med kostnader för flytthjälp, flyttbil, flyttkartonger, försäkringar, adressändring, abonnemang, flyttstädning och eventuella renoveringar eller reparationer i din nya bostad. Jämför olika alternativ och erbjudanden från olika företag och tjänster för att hitta det som passar dig bäst. Du kan också använda dig av RUT-avdraget för att få ner kostnaden för flyttstädning.

4. Planera din packning och rensa ut

Att packa smart och effektivt är en konst som kan spara dig mycket tid och energi. Börja med att rensa ut saker som du inte behöver eller vill ha kvar. Du kan sälja, skänka eller slänga det som du inte vill ta med dig till din nya bostad. Märk dina flyttkartonger med innehåll och vilket rum de ska till. Packa de tyngsta sakerna längst ner i kartongerna och fyll upp tomrummen med mjuka saker som handdukar eller kläder. Använd omslagspapper eller bubbelplast för att skydda ömtåliga saker. Packa en separat väska med nödvändigheter som du behöver under flyttdagen och de första dagarna i din nya bostad.

5. Anlita eller be om hjälp vid flytt

Det är sällan möjligt att genomföra en flytt helt på egen hand. Du kan överväga att anlita en professionell flyttfirma eller hyra flyttsläp/flyttbil och be vänner eller familj om hjälp. Att anlita en flyttfirma kan vara något dyrare, men deras erfarenhet av att bära tunga laster och effektiv lastning av flyttbilen kan göra hela processen smidigare och snabbare. Om du väljer att anlita en flyttfirma, jämför offerter, granska referenser och omdömen, och se till att de har ansvarsförsäkring. Vid egenflytt, säkerställ att du har tillräckligt med hjälp, boka en lämplig flyttbil i förväg, packa säkert och se till att ha tillgång till ordentligt med kaffe och fika. Om du önskar att få offerter från olika flyttfirmor, kan du använda tjänster som flyttjakt.nu för att jämföra priser.

6. Besikta din gamla och nya bostad

Om du flyttar från eller till en hyresrätt eller en bostadsrätt, är det viktigt att du besiktar bostaden både vid inflytt och utflytt. Detta innebär att du går igenom bostaden tillsammans med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen och dokumenterar eventuella skador eller brister som finns eller som uppstått i samband med flytten. Detta är för att undvika eventuella tvister eller extra kostnader för reparationer eller ersättningar. Om du flyttar från eller till ett hus, är det också rekommenderat att du gör en överlåtelsebesiktning tillsammans med säljaren eller köparen. Detta är en mer grundlig besiktning som görs av en professionell besiktningsman och som ger dig ett skydd mot dolda fel i huset.

7. Gör en ordentlig flyttstädning

När du flyttar från din lägenhet ska du göra en grundlig flyttstädning så att den är ren och fräsch för nästa person som ska flytta in. Flyttstädning innebär att du städar alla ytor, skåp, lådor, vitvaror, fönster, golv, väggar, tak, badrum, kök och så vidare. Du kan antingen göra flyttstädningen själv eller anlita en städfirma för det.

För att se pris och boka flyttstädning till din lägenhet kan du besöka Servicefinder. En flyttstädning av lägenhet på cirka 70 kvadratmeter kostar mellan 2000kr - 3500kr.